De kunstvlaggen van Four Flags

Regelmatig wapperen er vlaggen aan de gevel van De Spelonk. Ze zijn van FourFlags2020, een initiatief van kunsthistoricus Julia Mullié en Nick Terra, directeur van Galerie Fons Welters in Amsterdam.

aanzicht van onze gevel met de vier vlaggen

Het plan voor FourFlags2020 ontstond toen Nick en Julia in de vensterbank van hun huis in de Jordaan in Amsterdam in de zon zaten te lezen. Naast hun ramen zaten vier vlaggenhouders die nooit werden gebruikt. Het bracht ze op het idee om dertig bevriende kunstenaars te vragen om vlaggen te laten ontwerpen. Van elke vlag zijn vijf exemplaren gemaakt.

Dat was in het voorjaar van 2020, tijdens de lockdown aan het begin van de coronapandemie. FourFlags2020 was dus bedoeld als financieel en vooral moreel steuntje in de rug. "We wilden iets concreets doen", vertelde Nick Terra aan Metropolis M. "We horen veel verhalen om ons heen van bevriende kunstenaars die lange tijd naar een tentoonstelling of presentatie toe hebben gewerkt. Nu staat alles on hold. Wij wilden iets positiefs doen: iets dat wél doorgaat en juist niet alleen online plaatsvindt. De vlaggen zijn een manier om toch iets te kunnen tonen aan de wereld."

Het initiatief werd enthousiast opgepakt via Instagram. Ook in Lissabon, Chicago, Bogotá (Colombia) en São Paulo (Brazilië) zijn vlaggen gemaakt. De Nederlandse vlaggen hingen onder andere bij Museum De Pont in Tilburg en Kunsthal Gent.

Toen FourFlags2020 begon, stond er toevallig een steiger voor onze gevel vanwege werkzaamheden. Daardoor konden we ook vier vlaggenmasten tegen de muur boren. Boven De Spelonk laten we telkens wisselende vlaggen uit Amsterdam en Bogotá zien van onder andere Raquel ten Haver, Ola Vasiljeva, Das Institut (Kerstin Brätsch en Adele Röder) en Andrés Matías Pinilla. Meer op het Instagramaccount @fourflags2020.

Lees het artikel over FourFlags2020 op de site van Metropolis M.

aanzicht van onze gevel met de vier vlaggen en een fietser op de voorgrond